Hoofdstuk 6.1: Praktijkinrichting verduurzamen

Apparatuur 

Aandachtspunten bij het kopen en gebruik van apparatuur zijn:

  • De klasse energielabels (A t/m G) zijn in maart 2021 aangescherpt. Apparatuur met een energielabel A was voorheen (tot maart 2021) A+++. Label A is het zuinigst en G het minst zuinig. Met elke labelstap richting A bespaar je 10-20% elektriciteit. Hierdoor verdien je de meerkosten bij aanschaf vaak binnen 5 jaar terug.
  • Bij een vaatwasser wordt 2 tot 3 keer zoveel energie verbruikt ten opzichte van het afwassen met de hand in de thuissituatie, tenzij je met warm water voorspoelt of afwast onder de lopende kraan. Kies je voor een vaatwasmachine, gebruik dan milieuvriendelijke vaatwastabletten met een ecolabel.
  • Een hotfill (een aansluiting van vaatwasser of wasmachine op de koud- en warmwaterkraan) zorgt ervoor dat een vaatwasser iets zuiniger werkt en zorgt bij een wasmachine voor een besparing tot 80% van het elektriciteitsgebruik.
  • Het gebruik van één centrale printer/kopieermachine kan veel energie besparen, omdat meerdere aparte printers in de stand-by functie veel energie verbruiken.
  • Bij warm tapwater van een verder weg gelegen combiketel of boiler is er veel warmteverlies van het water, zeker bij kleine afnames. Een warmwatertappunt direct onder de kraan kan 10% energie besparen en levert direct heet water.

Tips!

  • Vervang apparatuur (bv koelkasten) met label C (voorheen A+) of ongunstiger, voor apparatuur met een label A. Voor aanschaf van bepaalde apparatuur bestaat de regeling energie-investeringsaftrek (EIA).
  • Kies voor lease in plaats van kopen. Er zijn steeds meer mogelijkheden om te leasen in plaats van bezit. Zo betaal je bijvoorbeeld voor licht in plaats van lampen Je kunt ook apparaten leasen, bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of vaatwasser Dit past in een circulair verdienmodel dat bijdraagt aan verduurzaming. Bedrijven zien hiermee toe op zuinig gebruik en op tijdige reparatie in plaats van vervanging.