Hoofdstuk 5.1: Praktijkgebouw verduurzamen

Renovatie & Onderhoud

Isoleren gebouw

Hoe hoger de isolatie van gevels, daken en vloeren, hoe kleiner de energievraag om het gebouw warm of koel te houden. Hier een overzicht van maatregelen om het gebouw te isoleren, met daarbij de terugverdientijd van de investering.

IsolerenTerugverdientijd
Schuin dak1 tot 6 jaar
Plat dak2 tot 8 jaar
Spouwmuur
4 tot 7 jaar
HR++-glas i.p.v.
enkel en dubbel glas
4 tot 5 jaar
Vloeren
4 tot 8 jaar,
maar vaak praktisch lastig te realiseren



Over grootschalig isoleren, de aanpak en de terugverdientijden


Gebouwen van voor 2000 zijn onvoldoende geïsoleerd om zuinig te verwarmen.

Waarschuwing!
Is er in het pand sprake van schimmel? Dit probleem kan erger worden als isolatie op een verkeerde manier wordt aangepakt. Naarmate er meer is geïsoleerd, zal extra ventilatie zeker noodzakelijk zijn.


Lees meer over het isoleren van wanden.


Tip

Kies voor gevelisolatie met luchtdichting. Dit bespaart tot 30% op het gasgebruik.

TERUG NAAR BOVEN

Dakbedekking vervangen en isoleren dak

Het moment van het vervangen van dakbedekking is ook het goede moment voor het isoleren van het dak. Aanleggen van zonnepanelen kan dan ook worden overwogen.

Lees meer over isoleren schuin dak of over isoleren plat dak.


Aandachtspunt
Verhoog de isolatiewaarde van het dak naar Rc 6. Daarmee is het toekomstbestendig.

Tip

Dit kan ook het moment zijn om de dakconstructie te verstevigen om een groendak te realiseren (lees hier meer daarover). Groene daken hebben vele voordelen, zo wordt de levensduur verdubbeld doordat ze minder kwetsbaar zijn voor hevige regenbuien. Ook filtert een groendak fijnstof en draagt het bij aan de groene uitstraling van je praktijk.

Bekijk alle voordelen in de factsheet.

TERUG NAAR BOVEN

Schilderwerk en ramen

Het moment van schilderen van het buitenwerk is vaak het tijdstip om na te gaan of ramen en glas voldoende isoleren. Enkel glas is niet meer van deze tijd en dient altijd vervangen te worden. Voor oud dubbelglas is dit ook te overwegen.


Bij vervangen van glas voor HR++ of HR+++ glas zullen kozijnen of ramen soms ook aangepakt moeten worden. Het is aan te raden deze klus gelijktijdig met het schilderwerk te doen.

TERUG NAAR BOVEN

Ventilatie

Goede ventilatie is van belang voor het klimaat in het pand. Maar het door afzuigen van lucht verdwijnt er ook warmte. Let daarom op de volgende punten:

  • Zorg dat de afzuiging per kamer optimaal is geregeld. Voorkom dat niet standaard in elke ruimte dezelfde luchtafzuiging plaatsvindt, waardoor er onnodig warmte verdwijnt.
  • Gebruik een regelaar die de CO2-concentratie in ppm meet, zodat het CO2-gehalte goed in de gaten kan worden gehouden. Zorg dat de CO2-concentratie in de ruimte onder de 900 ppm blijft en niet boven de 1200 ppm uitkomt. Het kan ook nuttig zijn om voor een regelaar te gaan die ook fijnstof meet. Dit om ophoping van giftige stoffen in de ruimte, door bijvoorbeeld gebruik van verdovingsmiddelen bij sommige behandelingen, te voorkomen.
  • Doe alleen ramen open als dat nodig is en schaf een CO2-meter aan. De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1.200 ppm. Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed, tussen 750 en 1.200 ppm kan het beter. Is het CO2-gehalte steeds of vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Met een CO2-meter kun je dit in de gaten houden. Een CO2 meter kost tussen de 80 en 300 euro. Zo kun je voorkomen dat er onnodig een raam open wordt gedaan om te luchten. In de winter kan dat energiebesparing opleveren omdat de warmte in de ruimte blijft. In de zomer doordat de koelte binnen blijft.
    Lees meer over natuurlijke ventilatie.

Met een warmte-terugwin-installatie of warmtepomp kan de warmte in de afzuiglucht teruggewonnen worden.

TERUG NAAR BOVEN

Verwarming/koeling

Het inregelen van de cv of klimaat-installatie is de snelste stap naar besparing. Het opnieuw inregelen van de cv bespaart gauw 10% van het energieverbruik.


Aandachtspunten hierbij zijn:

  • Stel de juiste temperatuur in voor dag, nacht en weekend
  • Houd het ketelwater op 60 graden of lager en voor vloerverwarming op 40 graden
  • Tapwater op maximaal 60 graden houden
  • Zet de cv-pomp op de eco-stand of stand 1

Extra maatregelen voor het reguleren warmte en koelte

  • Het plaatsen van een hybride warmtepomp bij de cv-ketel
  • Het gebruik van zonwering, buitenscherm, screens of zon- en warmtewerende folie zorgt voor extra verkoeling. Zeker in de zomer is het belangrijk om het gebouw en/of de spreekkamers koel te houden, vooral als deze ruimtes op het zuiden zijn gelegen. Door deze ruimtes met zonwering koel te houden, hoeft er minder of geen gebruik te worden gemaakt van een airco, wat energie bespaart.

Lees meer over de verschillende zonweringssystemen.

TERUG NAAR BOVEN

Verlichting

Overschakelen naar LED-verlichting is een goede manier om energie te besparen. Bij TL-verlichting kan gebruik worden gemaakt van de oude armatuur (retrofit). Denk hierbij ook aan de noodverlichting. Deze aanpassingen leveren mooie zichtbare resultaten op.

TERUG NAAR BOVEN

Aanleg groendak

Een groendak is een natuurlijke isolatie die de temperatuur in de onderliggende ruimte positief beïnvloedt. Een groendak bestaat uit beplanting, ondergrond/ substraat, (water)filterlaag, drainagelaag en beschermlaag die men bovenop de dakbedekking legt. Groendaken zijn er in twee soorten. Op basis van het type beplanting wordt onderscheid gemaakt tussen ‘gras daken’ en ‘sedum daken’.


Naast dat het groendak isoleert, filtert het dankzij de beplanting fijnstof uit de lucht. Dit is naar schatting 0,2 kilo fijnstof per 100 m2, wat vergelijkbaar is met de prestaties van een volwassen boom.


Ook zorgt een groendak voor opvang van regenwater en beperkt het zo overbelasting van de riolering. Via vochtverdamping verkoelt het tevens de omgevingstemperatuur.


Daarnaast biedt het een leefomgeving voor insecten en vogels, wat hard nodig is omdat de biodiversiteit hard achteruit gaat.

TERUG NAAR BOVEN

Zonnepanelen plaatsen


Zonnepanelen – ook wel ‘Photo Voltaic’ (PV)-panelen genoemd - zetten zonne-energie direct om in elektriciteit. In een omvormer wordt de elektriciteit op de spanning van het net gebracht. Heb je zelf geen stroom nodig, dan lever je het terug aan het stroomnet.


Zonnepanelen verdienen zich in ongeveer 7 jaar terug.


Zonnepanelen zijn er met verschillende opbrengstresultaten, afmetingen en kleuren. In de praktijk werken ze allemaal goed en heb je er geen omkijken naar. Kies wel A-kwaliteit panelen en omvormers, omdat ze lang mee moeten gaan. Kies daarom bij de aanschaf voor een betrouwbare leverancier en vraag om goede garanties (10 jaar op de installatie, 20 jaar op de panelen) en kijk in de polis van je brandverzekering of ze onder de dekking vallen.


Belangrijk is om vooraf met je verzekeraar te overleggen of zonnepanelen zijn toegestaan en onder welke voorwaarden.


Meer over zonnepanelen en verzekeringen.

TERUG NAAR BOVEN