4

Meten van milieuwinst

Om te zien of jouw milieubewuste beslissingen en maatregelen inderdaad milieuwinst opleveren, kun je deze cijfermatig onderbouwen. Zo kun je zien of je op de goede weg bent en blijft. Om de milieuwinst te berekenen zijn er tools ontwikkeld.

Milieubarometer
De Milieubarometer is een handig online instrument om de milieuprestaties en de CO2-footprint van de praktijk in cijfers te meten. Meten is weten. Het is ook mogelijk meerdere vestigingen onderling te vergelijken en samen op te tellen tot een totaal.

1. Grafieken

Na het invullen van de praktijkgegevens vertaalt de Milieubarometer deze in grafieken die onder meer de CO2- footprint en de milieu-impact laten zien. Hiermee bepaal je welke bedrijfsactiviteiten de grootste milieu-impact hebben en waar de prioriteiten liggen op het gebied van milieu en CO2-uitstoot.

2. Kengetallen

In de Milieubarometer zijn kengetallen beschikbaar. Dat maakt het mogelijk om de praktijk te vergelijken met het branchegemiddelde. Dit komt voor de mondzorgpraktijk beschikbaar zodra voldoende partijken de tool hebben ingevuld. Zo is te beoordelen hoe de praktijk scoort en op welke thema’s de meeste winst te behalen valt.

3. Maatregelen

In de Milieubarometer is een lijst opgenomen met maatregelen, waarmee je direct aan de slag kan om de milieuprestatie te verbeteren en kosten te besparen. Bij elke maatregel is uitgebreide informatie over financiële aspecten, terugverdientijden en toepasbaarheid te raadplegen. Een aantal van de maatregelen is opgenomen in dit handboek.


Milieubarometer is t/m 2023 kosteloos voor de mondzorg

4. Starten

Ontvang als praktijk toegang tot de Milieubarometer met een gratis startabonnement* door een e-mail te sturen naar Esther de Groot van Stichting Stimular. 

*Start je in 2022 met de barometer? Dan is het gebruik ervan tot eind 2023 kosteloos voor mondzorgpraktijken. Wil je na 2023 blijven meten, dan kost het verlengen van het abonnement €75,- excl. btw per jaar (prijspeil 2022). 

Hier kan je meer informatie vinden over de Milieubarometer. 

Overzicht van andere tools

Naast de Milieubarometer is er nog een groot aanbod van andere hulpmiddelen voor het maken van duurzaamheidsanalyses. Welke tool je kiest is afhankelijk van de vraagstelling of doelgroep.