Hoofdstuk 5.3: Praktijkgebouw verduurzamen

Gebouw transformatie

Wat is transformatie?

Het transformeren van een bestaand gebouw – zoals een oud kantoor, school, bank of kerk – naar een mondzorgpraktijk heet gebouwtransformatie. De gedachte erachter is dat je verduurzaamt door een dergelijk gebouw een nieuw leven te geven.


Hoe langer een gebouw functioneel blijft, hoe lager de impact op het milieu is.


Oudere en monumentale gebouwen zijn daarom zeer duurzaam. Grofweg 65% van de CO2-uitstoot in de bouwsector zit verborgen in het materiaalgebruik. De rest zit in de bouw zelf en in het transport. Door hergebruik van gebouw en de aanwezige materialen voorkom je sloop en transport van materialen.

TERUG NAAR BOVEN

3 aandachtspunten bij gebouwtransformatie

1. Het gewenste pand moet de bestemming gezondheidsfunctie mogen dragen. Informeer hiernaar bij de gemeente.


2. Het gebouw moet geschikt zijn om een mondzorgpraktijk te vestigen. Denk aan locatie, bereikbaarheid OV, toegankelijkheid, etcetera.


3. De monumentale en/of kenmerkende onderdelen van het gebouw moeten de nieuwe functie niet te veel in de weg zitten.

Lees hier meer over gebouwtransformatie en nieuwbouw

Ketelhuis in Ulft. Zien verduurzamen doet verduurzamen.

TERUG NAAR BOVEN

Ga naar artikel: CoverGa naar artikel: IndexGa naar artikel: Over duurzaamheid en mondzorgGa naar artikel: Wat wil de mondzorgGa naar artikel: Enkele milieubelastende zaken in de mondzorgGa naar artikel: Aan de slagGa naar artikel: Ladder van circulariteitGa naar artikel: Quick winsGa naar artikel: Meten milieuwinstGa naar artikel: Praktijkgebouw verduurzamenGa naar artikel: Renovatie en onderhoudGa naar artikel: NieuwbouwGa naar artikel: GebouwtransformatieGa naar artikel: DuurzaamheidscoachesGa naar artikel: Praktijkinrichting vernieuwenGa naar artikel: ApparatuurGa naar artikel: Behandelapparatuur Ga naar artikel: HardwareGa naar artikel: MeubilairGa naar artikel: Praktijkvoering verduurzamenGa naar artikel: Patiënten helpen bij duurzame mondzorg