Hoofdstuk 5.2: Praktijkgebouw verduurzamen

Nieuwbouw

Duurzaamheid door opdrachtgeverschap

Als opdrachtgever voor een nieuw te bouwen praktijkpand heb je alle invloed op de totstandkoming van het ontwerp van je gebouw. Jij bepaalt hoe duurzaam jouw Programma van Eisen is.

Voor een duurzaam gebouw verdienen onder meer de volgende punten in het Programma van Eisen aandacht:

  • Oriëntatie gebouw op de zon
  • Goede ventilatie met CO2 regeling per ruimte
  • Goede wand-, vloer- en dakisolatie en warmteterugwinning uit ventilatielucht
  • Een goede buitenzonwering om koeling in de zomer te voorkomen

Tips

  • Verhoog de isolatiewaarde van het dak naar Rc 6. Daarmee is het toekomstbestendig.
  • Ga voor gevelisolatie met luchtdichting. Dit bespaart tot 30% op het gasgebruik.

TERUG NAAR BOVEN

Overwegingen bij nieuwbouw

1. Bepaal een milieuverantwoorde bouwmethodiek, oftewel de wijze van de uitvoer van de bouw. Kijk niet alleen naar de uitvoer maar ook naar het moment dat het gebouw weer afgebroken moet worden.

a. Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen

Zoveel mogelijk onderdelen van het bouwwerk worden hierbij in een fabriek vervaardigd. Met als gevolg weinig tot geen rest- en verpakkingsafval en vaak een hogere productkwaliteit. De gebouwonderdelen zijn demonteerbaar, wat bevorderlijk is voor recycling en circulariteit na de gebruiksfase van het gebouw.


b. Circulair bouwen

Circulariteit gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later. Na gebruik worden de materialen gedemonteerd en/of gerecycled en opnieuw gebruikt.

Duurzaam bouwen in Leusden

2. Beperk gewicht en afmetingen van (constructie)onderdelen bij de nieuwbouw. Zo voorkom je dat enorme hijskranen en ander groot materieel – die veel CO2 uitstoten - vereist zijn voor de bouw.


3. Baseer materiaalkeuzes en de keuze voor de aannemer op de afstanden tot de bouwplaats die afgelegd moeten worden. Hoe korter de transportafstanden, hoe minder CO2-uitstoot er is.

TERUG NAAR BOVEN