8

Patiënten helpen bij duurzame mondzorg

Voor de mondzorg geldt dat de allergrootste bron van vervuiling verkeer van en naar de praktijk is. Probeer die dus allereerst te verminderen. Maar natuurlijk ontkom je niet aan bezoek van patiënten, en dat is maar goed ook. In dit hoofdstuk komt aan bod hoe je patiënten van duurzame mondzorgadviezen kunt voorzien.

CO2-uitstoot per type behandeling

Mondzorgadvies

Naast de basisadviezen mondzorg kun je tijdens een controle ook de volgende tips meegeven:

 • Water is goed voor je gebit. Drink altijd water uit de kraan, dan voorkom je onnodige verpakkingen en transportuitstoot.
 • Het is nog niet duidelijk wat duurzamer in gebruik is: een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel. Een elektrische tandenborstel kost enerzijds stroom maar gaat anderzijds veel langer mee.
 • Poets je met een handtandenborstel? Kies dan voor een exemplaar dat van bamboe of hout is gemaakt en het liefst een verwisselbare kop heeft; dat is een duurzamere keuze dan een plastic borstel.
 • Kies tandpasta in tabletvorm, niet uit een tube. Tandpastatubes vormen een enorme afvalberg.
 • Let bij de keuze voor je tandpasta op of die dierproefvrij is en dichtbij geproduceerd is.
 • Tandpasta bevat soms hulpstoffen met microplastics die in het afvalwater terecht komen na uitscheiding. Microplastics zijn kleine, vaste kunststofdeeltjes (< 5 mm), die niet afbreekbaar zijn of oplosbaar in water. Kies daarom een tandpasta zonder microplastics. Kijk hier voor meer informatie:
  www.beatthemicrobead.org

Of bekijk deze NOS Instagram stories over het gebruik van plastics in producten.

 • Wees zuinig met tandpasta. Gebruik per keer een hoeveelheid ter grootte van een erwt. Dat is beter voor je tanden en beter voor het milieu.
 • Zet de kraan uit tijdens het poetsen. En spoel niet na met water.
 • Gebruik je floss? Kies voor floss van natuurlijke materialen.

Video FDI Oral heath and the environment

Medicijnen voorschrijven

Geneesmiddelen staan in de top 3 van grootste vervuilers in de zorgsector. Er vindt milieubelasting plaats op verschillende vlakken (broeikasgassen, waterschadelijkheid, microplastics) en in verschillende fases (ontwikkeling, productie, gebruik). In de mondzorg worden maar vrij beperkt medicijnen voorgeschreven. Desalniettemin zijn er dus redenen genoeg om er terughoudend mee om te blijven gaan.