Hoofdstuk 6.4: Praktijkinrichting verduurzamen

Meubilair

Meubilair heeft op verschillende manieren impact op het milieu. Aspecten die hierbij een rol spelen zijn onder meer: herkomst en aard van de grondstoffen, het productieproces, het transport, de herbruikbaarheid van de materialen en de mogelijkheid om te repareren. Via de aanschaf van meubilair kun je op verschillende manieren bijdragen aan verduurzaming.

Tips

  • Schaf tweedehands meubels aan of knap oud meubilair op, bijvoorbeeld door opnieuw te stofferen. Verkoop eventueel je eigen oude meubilair in plaats van het afvoeren als grofvuil.
  • Schaf meubels aan vervaardigd met restmateriaal, bijvoorbeeld van sloophout.
  • Koop meubels met een cradle-2-cradle keurmerk of gemaakt van duurzaam hout, bijvoorbeeld met het FSC keurmerk of een ander door TPAC goedgekeurd keurmerk, zoals PEFC Duitsland en PEFC Finland.
  • Betrek een meubelmaker bij het vervaardigen van meubilair met hout uit de regio, bijvoorbeeld voor het maken van de balie, bureaus, tafels, stoelen en banken in de wachtkamer.
  • Kies voor meubels die te repareren zijn en stoffering die te vervangen is.

Hier lees je meer tips om duurzaam meubilair te kopen.

Ga naar artikel: CoverGa naar artikel: IndexGa naar artikel: Over duurzaamheid en mondzorgGa naar artikel: Wat wil de mondzorgGa naar artikel: Enkele milieubelastende zaken in de mondzorgGa naar artikel: Aan de slagGa naar artikel: Ladder van circulariteitGa naar artikel: Quick winsGa naar artikel: Meten milieuwinstGa naar artikel: Praktijkgebouw verduurzamenGa naar artikel: Renovatie en onderhoudGa naar artikel: NieuwbouwGa naar artikel: GebouwtransformatieGa naar artikel: DuurzaamheidscoachesGa naar artikel: Praktijkinrichting vernieuwenGa naar artikel: ApparatuurGa naar artikel: Behandelapparatuur Ga naar artikel: HardwareGa naar artikel: MeubilairGa naar artikel: Praktijkvoering verduurzamenGa naar artikel: PatiĆ«nten helpen bij duurzame mondzorg